Stichting Wireless AlphenDatum: ...

Wereldrecord onversterkt WiFi verbroken op Defcon 2005

Datum: 04-08-2005
Bron: Wired News (Crazyindo)

WiFi-verbindingen kunnen tijdens de hackersconferentie Defcon 2005 op een grote belangstelling rekenen. Nadat al eerder een WiFi-geweer was gedemonstreerd dat dankzij een 1W-zender over kilometers afstand een netwerk kon kapen, werd nu in een wedstrijd aangetoond dat ook zonder versterking een aardige afstand overbrugd kan worden. Bij de 'WiFi Shootout Contest' was het de bedoeling om over een zo groot mogelijke afstand een WiFi- verbinding op te zetten. Alle hulpmiddelen waren toegestaan, met één uitzondering: het signaal mocht niet worden versterkt.

De deelnemers namen dan ook hun toevlucht tot grote schotelantennes die op hoge punten werden opgesteld. Het winnende team, iFiber-Redwire (de twee bedrijven die het team sponsorden), gebruikte een schotel van vier meter op een houten stellage en een van drie meter op een auto. De houten stellage werd opgesteld op de 2800 meter hoge Mount Potosi in Nevada. Daarna werden een paar mensen er met de auto op uitgestuurd om ergens in de richting van de grote schotel een hoog plekje te vinden en het signaal op te vangen. De scheidsrechters gaven hen een gecodeerde boodschap om door te seinen en gebruikten GPS- ontvangers om de afstand te meten.

Ze hadden 233 km afgelegd toen ze stuitten op een groep brandweerlieden die bezig waren een bosbrand op een berghelling te bestrijden. Een brandweerman raadde hen aan niet verder te gaan. Ze probeerden verbinding te krijgen vanaf het punt waar ze waren, maar volgens de topografische kaart zou het niet kunnen en het lukte ook niet.

Hun alternatieve plek was Utah Hill, een onaanzienlijk heuveltje van zes meter ten noorden van de grens Arizona-Utah. Daar stond nog altijd een oud straalzenderstation van AT&T. Hoewel niet al te hoog, bood het heuveltje een prima vrij uitzicht naar alle kanten. De auto reed naar boven, de schotel werd gericht en zowaar, ze kregen verbinding. Volgens de GPS waren ze precies 201 km van het basisstation af. Daarmee ging het oude record, dat op 88.7 km stond, aan flarden. Het iFiber-Redwire team is overigens niet van plan volgend jaar weer mee te doen. Ze hebben er alle vertrouwen in dat hun record wel een tijdje standhoudt.