Stichting Wireless AlphenDatum: 25 januari 2005
Door: Albert Bremer en Henk van der Zanden.

Strooptocht langs de Heijmanswetering

Korte samenvatting van de jacht op meetgevens op 14 en 20 januari 2005 van Albert Bremer en Henk van der Zanden.

Zoals het 'goede vaders' betaamt, leggen zij eerst hun kinderen op bed voor zij aan andere avonturen beginnen. De avonturen bestonden in dit geval uit een koude (anti griep-virus!) nachtelijke fietsstrooptocht naar wifi zenders langs de Heijmanswetering en twee keurige huisbezoeken, een aan de Tjalk en een aan een warm brugwachtershuisje op `s Molenaarsbrug. Ons jachtwapen was een notebook met ingebouwde wifi en het programma Netstumbler. Het doel was te bepalen of de zendontvangst bij de Tjalk voldoende zou zijn voor een interlink verbinding met wifi Leiden.

Om maar met het laatste te beginnen:
Het blijkt mogelijk een voldoende en constant signaal van een interlink te ontvangen, echter niet van de Woubrugse kerk (il-zw.wbrotary.wleiden.net, -76 dB [slechts kort signaal verkregen]) maar wel van de zusterflat van het Rijnlandziekenhuis, locatie Elisabeth (il-n.graficall.wleiden.net, -76dB).

Het lijstje met gemeten gegevens die zijn gemeten op locatie Tjalk, 2de etage is als volgt:
il-n.graficall.wleiden.net -78dB ( -71dB maximaal)
il-o.som.wleiden.net -80dB (-74dB maximaal)
il-o.hmkerk.wleiden.net -82dB (niet continue gedetecteerd)
Opmerkelijk was dat ook de interlinks van Som en de Hoogmadese kerk waren te ontvangen.

De meetsessie werd gestart bij het busstation in de Herenhof. Daar werden al rondlopend 65 access points gevonden, dat is een zeer indrukwekkende lijst (zie de netstumbler-file). Ook werd geconstateerd dat het goed mogelijk is op straat met de laptop op het internet te komen, omdat veel access points daartoe de gelegenheid bieden.

Conclusie:
Met een gerichte antenne zal het signaal nog wat opgekrikt kunnen worden en is het goed mogelijk vanaf locatie Tjalk te starten met de verbinding met wifi Leiden.

De Woubrugse interlink zuidwest was alleen meetbaar vlak bij de kerk, deze link is alleen bruikbaar als hij beter zichtbaar wordt gemaakt richting zuid oost.