Uit de pers...Datum : Donderdag 13 januari 2005
Bron : Forbes
Auteur: Yoeri Lauwers

Nieuwe WiFi-standaard speciaal gericht op multimedia

Op Forbes is een artikel verschenen over de 802.11n-standaard en de toekomst van draadloze netwerken. Er wordt namelijk verwacht dat draadloze netwerken in de huiskamer dit jaar een snelle groei zullen beleven, wanneer bedrijven de voorlopers van de 802.11n- producten beginnen te introduceren. Hoewel deze standaard vermoedelijk nog minstens twee jaar op zich zal laten wachten, zijn bedrijven als Belkin en Netgear namelijk al aan de slag gegaan met enkele onderdelen van de toekomstige standaard, waaronder 'Multiple In, Multiple Out' data streams (MIMO). Bij MIMO wordt gebruik gemaakt van verschillende antennes om de snelheid waarmee gegevens doorgestuurd worden te verhogen en het bereik en de signaalkwaliteit te verbeteren.

Illustratie WiFi / draadloos algemeenHet belangrijkste verschil is echter dat de 802.11n-specificaties vooral geconcentreerd zijn op multimedia in plaats van op het doorsturen van gewone data. Met zijn theoretische doorvoersnelheid van 100Mb per seconde zou het zelfs mogelijk worden videobeelden te streamen. Het fenomeen waarbij fabrikanten al producten lanceren nog voor de standaard officieel goedgekeurd is, zagen we ook bij de introductie van 802.11a en 802.11g. Wanneer de standaard vervolgens vastgelegd wordt, worden firmware-updates uitgebracht om de correcte specificaties te implementeren. De 802.11n-technologie is echter nog zo jong, dat het niet zeker is dat de huidige producten helemaal compatibel gemaakt zullen worden. Wel zullen deze systemen backwards compatibel zijn met de 802.11a- en 802.11g-systemen.

Een andere trend die verwacht wordt, is dat bedrijven 802.11a en 802.11g in een systeem zullen combineren. Zo zou de consument over een 802.11g-datanetwerk beschikken op de 2,4GHz-band en een multimedia-backbone met 802.11a op de 5GHz-band kunnen gebruiken. Bovendien zou deze combinatie positief zijn voor de introductie van consumentenelektronica die uitgerust is met draadloze mogelijkheden, waarvan de eerste exemplaren ook dit jaar verwacht worden. De lancering van Windows Media Center 2005 zou volgens Jonathan Bettino van Belkin een belangrijke stimulans kunnen zijn om apparaten als tv's, stereoketens en home theaters met draadloze netwerkmogelijkheden uit te te rusten.