Wireless communitiesPersbericht, 23 november 2004

Wireless communities in Zuid-Holland gaan samenwerken.
Op initiatief van de Stichting Wireless Leiden hebben 'wireless' vrijwilligersorganisaties uit een tiental Zuidhollandse gemeenten besloten te gaan samenwerken. Het doel is te komen tot een groot, regionaal draadloos computernetwerk voor iedereen. Dit netwerk zal in eerste instantie de regio tussen Zoetermeer, Alphen a/d Rijn en Katwijk omvatten. In het gebied van Leiden en omgeving bestaat al een vrijwel dekkend netwerk met meer dan vijftig netwerkknooppunten dankzij Wireless Leiden en Wireless Jacobswoude.

Enkele duizenden inwoners maken er kostenloos gebruik van voor onderlinge communicatie, het delen van bestanden en Internettoegang. In de omringende gemeenten zijn diverse, soortgelijke vrijwilligersinitiatieven van de grond gekomen. Door samen te werken en technologie en ervaring te delen kunnen deze groepen niet alleen een vliegende start maken, maar kan er ook een groot samenhangend netwerk ontstaan. Voor de gebruikers betekent het, dat ze met alle andere gebruikers in de gehele regio kunnen communiceren.
"Het huidige netwerk van Wireless Leiden is al een van de grootste in zijn soort ter wereld," zegt Jasper Koolhaas, voorzitter van Wireless Leiden.

We gaan er met zijn allen nog een schepje bovenop doen.
Bij het ontwikkelen van onze technologie letten we voortdurend op schaalbaarheid. De grootste uitdaging ligt op het gebied van de organisatie. Maar het enthousiasme is er." Ook Eric Gerritsen van Wireless Zoetermeer ziet veel in samenwerking met name op technisch gebied: "Zoetermeer wil ICT-hoofdstad van Nederland zijn, wat is er dan mooier dan een samenwerking met o.a. Leiden, de draadloze hoofdstad van Nederland?".

Op de drukbezochte eerste bijeenkomst waren vertegenwoordigers aanwezig uit Katwijk, Rijnsburg, Oegstgeest, Kaag, Leiden, Jacobswoude, Rijnwoude, Alphen a/d Rijn, Leidschendam en Zoetermeer.